Slimme laadpleinen - de proeftuin voorbij!

13-01-2022

Begin

14-12-2022 om 13:30

Einde

14-12-2022 om 16:45

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Slot Zeist, Zinzendorflaan 1 Zeist

NKL Kennisshow | Samen met marktpartijen, overheden en netbeheerders bespreken we wat er de afgelopen jaren is gerealiseerd en welke uitdagingen er voor ons liggen, nu en in de toekomst.

Inloop is vanaf 13.00 uur en na afloop is er aansluitend een borrel.

De ambitie van de Nederlandse regering is dat in 2030 alle nieuw verkochte auto’s emissieloos zijn. Dit gaat gepaard met een behoefte aan 1,7 miljoen oplaadpunten. Een van de manieren om deze laadbehoefte snel en efficiënt te realiseren is het aanleggen van laadpleinen. In de Proeftuin Slimme Laadpleinen hebben we de afgelopen twee jaar op 46 laadpleinen in 19 gemeenten verschillen technieken en toepassingen getest.

We hebben gekeken naar het gebruik van de pleinen, wat de vraag aan vermogen is, hoe het werkt met combinatieparkeren en wat de werking van verschillende technieken als smart charging en vehicle-to-grid (V2G) is. De proeftuin laat genoeg voordelen zien voor het plaatsen van laadpleinen: zo belast het de openbare ruimte minder en er is een grotere laadzekerheid. Kortom, de proeftuin heeft ons veel waardevolle informatie opgeleverd.

Het is nu dan ook tijd om alle opgedane kennis en ervaringen met jullie te delen. Wil jij weten hoe we ook in de toekomst het beste slimme laadpleinen aan kunnen leggen? Kom dan naar het seminar ‘Slimme laadpleinen – de proeftuin voorbij!’

Het programma
13.00 – 13.30 uur inloop
13.30 – opening door Staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat: Hoe gaat het met de uitrol van laadinfrastructuur in Nederland. Is het in lijn met de ambities? Wat betekenen slimme laadpleinen in het realiseren van de ambities?

Panelgesprek Slimme laadpleinen hebben de toekomst. Maar hoe ga je zelf aan de slag met een slim laadplein? We bespreken de mogelijkheden van schaalvergroting van slimme laadpleinen met: Staatssecretaris Heijnen (I&W), Wethouder Wouter Catsburg (gemeente Zeist), Robbert Monteban (I&W), Rutger de Croon (ELaadNL), Inge van der Kraan (NKL) en Willem Knol (Overmorgen).

Hoe leg je een slim laadplein aan? Rotterdam vertelt over hun ervaringen met het aanleggen van een slim laadplein. Hoe hebben ze dit dit aangepakt. En wat hebben ze geleerd?

Om 14.15 uur worden de ervaringen uit de proeftuin verder gedeeld in verschillende deelsessies over de volgende twee thema’s:

  1. Thema 1: Slimme technieken en ontwikkelingen
    Welke ervaringen hebben we opgedaan rondom smart charging en V2G? Welke rol kunnen smart charging en V2G spelen bij de uitrol van laadinfrastructuur? Hoe ondersteunt big data, monitoring en Artificial Intelligence bij het optimaliseren van de laadpleinen? Antwoorden op deze vragen en meer leer je tijdens deze deelsessie.
     
  2. Thema 2: De uitrol van (slimme) laadpleinen 
    Welke voordelen zitten er aan het plaatsen van een slim laadplein? Waarom, waar en hoe plaats je een slim laadplein? Hoe ziet de businesscase rond laadpleinen eruit? Welke mogelijkheden biedt een slim laadplein en welke businessmodellen zijn interessant?We geven je meer informatie over de te maken keuzen en of laadpleinen een oplossing biedt voor jouw uitdagingen.

Na de deelsessies gaan we het gesprek met de markt, overheden en netbeheerder aan over wat de opgedane kennis uit de proeftuin voor de toekomst betekent.

Aanmelden voor deze bijeenkomst

Cookie-instellingen