‘Stopcontact-op-land’ faciliteert snelle groei laadinfrastructuur op verzorgingsplaatsen

21-08-2023

Begin

07-09-2023 om 12:00

Einde

07-09-2023 om 12:45

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Online

Met Ernst Menten (Rijkswaterstaat) en Paul Broos (ElaadNL)

De windmolens op zee worden op het elektriciteitsnet aangesloten via een ‘stopcontact-op-zee’. Daartoe legt de netbeheerder (in dit geval Tennet) het net aan vóórdat de windmolens worden gebouwd.  Eenzelfde type benadering wil Rijkswaterstaat toepassen om de groei van snellaadinfrastructuur op verzorgingsplaatsen aan de snelweg mogelijk te maken tegen zo laag mogelijke maatschappelijke kosten.

De netbeheerder hoeft hierbij maar één zware en toekomst vaste aansluiting te realiseren zodat voortijdige afschrijving van kabels en aansluitingen voorkomen wordt. Ook ontstaat de mogelijkheid dat lokale producenten van duurzame energie snel en gemakkelijk aansluiten op dit ‘stopcontact-op-land’.

Rijkswaterstaat werkt momenteel aan enkele pilots met dit concept in het programma Stopcontact Op Land (SOL). Het programma onderzoekt wie welke rol hierbij heeft en verkent de belemmeringen en de wijze van financiering. Op 7 september gaan we in op de eerste bevindingen.

Ernst Menten (Rijkswaterstaat) en Paul Broos (ElaadNL) behandelen dit onderwerp in de 54e Elaad Webtalk. Ná de presentatie is er uiteraard de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Wil je vooraf al een vraag stellen? Mail deze dan naar info@elaad.nl.

Aanmelden

Cookie-instellingen