Beoordelingsrichtlijn batterijwisselstations helpt gemeenten

18-10-2023 971 keer bekeken

Eind 2022 opende het eerste batterijwisselstation voor elektrische voertuigen in Nederland. Hoe zit het met de (brand)veiligheid van deze wisselstations?

Het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) heeft in opdracht van de NAL werkgroep veiligheid onderzoek gedaan. Hieruit is een beoordelingsrichtlijn voor gemeenten gekomen.

Brandveiligheid batterijwisselstations

Om de energietransitie te versnellen, zien we naast laadpunten ook batterijwisselstations in Nederland verschijnen. Deze stations moeten natuurlijk aan bouw- en brandveiligheidseisen voldoen. Gemeenten hebben behoefte aan richtlijnen om vergunningsaanvragen voor batterijwisselstations te beoordelen. Dit helpt gemeenten bij hun inhoudelijke werk en zorgt voor voorspelbaarheid, objectiviteit en uniformiteit. Het NIPV onderzocht de (brand)veiligheid van batterijwisselstations en maakte een beoordelingsrichtlijn voor gemeenten.
 

Richtlijn voor gemeenten

De beoordelingsrichtlijn is gericht op het voorkomen van incidenten en op de bestrijding van incidenten als deze zich toch voordoen. In de richtlijn staan eisen over onder andere de brandwerendheid, het brandblussysteem en de noodstopvoorziening van een batterijwisselstation. Ook het ventilatiesysteem en de bluswatervoorziening zijn van belang.
 

Beoordelingskader

In het rapport beschrijft het NIPV de bestaande kaders, richtlijnen en risico’s. In hoofdstuk 4 staat het beoordelingskader voor gemeenten.

Lees het NIPV rapport

Cookie-instellingen