Nieuwe voorzitter Nationale Agenda Laadinfrastructuur per 1 juli

08-07-2024 498 keer bekeken

Per 1 juli 2024 is Marieke Donkervoort gestart als voorzitter van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL). Marieke is een ervaren executive in de energiewereld. Met haar uitgebreide ervaring bij diverse (energie)bedrijven draagt zij al ruim 10 jaar bij aan de energietransitie.

Zij vervulde directie-en bestuursfuncties bij o.a. Netbeheerder Enexis, energiebedrijf RWE en het windmolenpark SwifterwinT BV. Momenteel is zij onder meer werkzaam als voorzitter van de raad van advies bij energyhub ECW.

Marieke heeft veel kennis en ervaring op het gebied van veranderkunde en was eerder verantwoordelijk voor uitdagende projecten in de energiewereld waarbij de vertaling van strategie naar praktische uitvoering centraal stonden. Deze ervaring sluit goed aan bij de uitdagingen waar de NAL de komende jaren voor staat.

Marieke Donkervoort: "Met de toenemende elektrificatie bestaat de kans dat de beschikbaarheid van elektriciteit op schaarste stuit. Niet zozeer aan de kant van de opwek, maar wél aangaande de netcapaciteit. Ons energiesysteem wordt uitgedaagd: zeker op de piekmomenten. Met onder meer slimme netwerken, vraagbeheer en opslag  kunnen wij samen werken aan ons energiesysteem. En dat geldt ook voor de sector duurzame mobiliteit. Om de uitrol van laadinfrastructuur in Nederland gelijke tred te laten houden met de groei van elektrisch vervoer, moeten we op zoek naar alternatieve oplossingen en effectieve systeemintegratie. Ik vind het eervol en kijk ernaar uit om samen met alle NAL-partners en NAL-regio's te mogen bijdragen aan dit maatschappelijk relevante onderdeel van de energie transitie."

Marieke Donkervoort volgt Gerben-Jan Gerbrandy op die na vijf jaar NAL-voorzitterschap eerder dit jaar aan de slag ging als lijstaanvoerder voor D66 bij de Europees Parlementsverkiezingen van 2024.   

Cookie-instellingen