NAL opschalingsprogramma ‘Slim Laden voor Iedereen’ update mei 2024

28-05-2024 106 keer bekeken

Met deze periodieke update informeren we je over de belangrijkste ontwikkelingen van het uitvoeringsprogramma ‘Slim Laden voor Iedereen (SLVI).

Implementatie Netbewust Laden

Eind vorig jaar is de Handreiking Netbewust Laden gepubliceerd. Dit document biedt de kaders voor het implementeren van Netbewust Laden in concessiecontracten van NAL-regio’s. Eind 2024 dient netbewust landelijk geïmplementeerd te zijn bij meerdere netbeheerders, meerdere laadpaalexploitanten en in meerdere concessies. De implementatie moet op technisch, organisatorisch en juridisch vlak op een niveau zijn dat verdere opschaling in 2025 onderdeel is van het standaard operationeel proces bij de betrokken partijen. Lennart Verheijen is aangesteld als implementatiemanager om Netbewust Laden landelijk te operationaliseren. Dit vraagt om nauwe afstemming tussen de netbeheerders, de laadpaalexploitanten en de NAL-regio’s

Onderzoek meerkosten Netbewust Laden

Tijdens het opstellen van de Handreiking Netbewust Laden was er ook aandacht voor de meerkosten die laadpaalexploitanten hebben voor het implementeren van netbewust laden. Zeker wanneer we netbewust laden ook in bestaande contracten willen toepassen, zou het mogelijkerwijs kunnen leiden tot een vergoeding. Om zicht te krijgen op de implementatiekosten en daarmee de hoogte van een passende vergoeding wordt door EVconsult een inventarisatie uitgevoerd onder CPOs. Ook leidt het onderzoek tot een advies over op welke wijzen een regeling ingericht kan worden. De resultaten worden voor de zomer van 2024 verwacht.

Technische werkgroep Slim Laden

Het testprogramma met elektrische voertuigen in het ElaadNL Testlab is vastgesteld en zal medio mei van start gaan. De voertuigen worden getest op hun slimme laadgedrag, hun interoperabiliteit en immuniteit voor spanningsverstoringen op het elektriciteitsnet.  Dit programma is tot stand gekomen door de RAI-verenging, DOET en ElaadNL.

Keurmerk NEN in afronding

Het ontwikkelen van een door de NEN gefaciliteerde Nationale Technische Afspraak (NTA) voor slimme laadpunten en laaddiensten bevindt zich in de afrondende fase. Er zijn flinke stappen gezet en het vergt enkel nog 2 bijeenkomsten om tot het keurmerk te komen. 

Monitoring en dashboard

Om goed zicht te houden op de voortgang van het SLVI-programma en onderliggende factoren die hierbij een rol spelen wordt er een monitoringsysteem opgesteld samen met de Hogeschool van Amsterdam. In deze monitoring wordt er onder andere gekeken naar de beschikbaarheid van slim laden, bereidheid van gebruikers tot slim laden en de impact op het elektriciteitsnet. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de monitor.

Cookie-instellingen