"Gemeenten praten met tankstation houders over het aanpassen van de contracten zodat (snel)laden bij bestaande benzinestations mogelijk wordt (waar dat niet nu al kan). Verder zien we dat bedrijven, zoals bouwmarkten en supermarkten al zelfstandig (snel)laders op hun eigen terreinen neerzetten. Gemeenten doen dit soms zelf als de grond bij dit soort functies openbaar is. Zo schrijft bijvoorbeeld de gemeente Utrecht aparte concessie snelladen uit. Tot slot heeft de gemeente Utrecht in de concessie van de openbare laadpalen opgenomen dat de concessiehouder ook op privaat terrein mag plaatsen als dubbelgebruik met de eigenaar overeengekomen kan worden (ter beoordeling aan concessiehouder o.b.v. businesscase).
Kanttekening: VPA is niet hetzelfde als semi-publieke laadpunten. Semi publiek is op private grond maar dan toch openbaar toegankelijk"
Gemeenten hebben over het algemeen beleid over wat ze wél doen en toestaan. Dit is een relatief nieuwe ontwikkeling waar veel gemeenten nog geen reactie op hebben.
Gemeente Utrecht heeft een collegebesluit genomen, als reactie op raadsvragen, waarin ze aangeeft VPA's niet toe te willen laten en zich te focussen op de alternatieven: verspreid en in voldoende tempo aanleggen openbare laadpunten en daarnaast stimuleren van privaat laden waar dat wel kan (t.b.v. laadnetwerk in balans zodat altijd ergens geladen kan worden, thuis, op werk, of in de openbare ruimte).
Het college besluit is hier te vinden.
Alle G4-steden staan VPA's niet toe in hun openbare ruimte en volgen dezelfde strategie . De MRA-e raadt, volgens dezelfde lijn, haar aangesloten gemeenten af om VPA's toe te staan.
NAL Regio Zuid heeft een apart kennisdocument opgesteld waarin zijn VPA's afraden. Het kennisdocument is hier te vinden
Uiteindelijk beslist gemeentebestuur zelf.
De notificatieregeling brengt veel VvE’s nu al in beweging. Duurt nog wel even voordat deze van kracht is.