1500 nieuwe laadpunten voor elektrische auto’s in Rotterdam

09-04-2021 1273 keer bekeken

Bezitters van elektrische auto’s zijn straks gegarandeerd van een oplaadplek op maximaal 200 meter van hun woning. Deze laadpunten worden door ENGIE gerealiseerd aan wie de aanbesteding is gegund.

Bezitters van elektrische auto’s zijn straks gegarandeerd van een oplaadplek op maximaal 200 meter van hun woning. Deze laadpunten worden door ENGIE gerealiseerd aan wie de aanbesteding is gegund.

 

Nu is dat nog 250 meter. De komende drie jaar komen er 1500 openbare laadpunten bij voor elektrische auto’s in Rotterdam, bovenop de huidige 2850.

Lage prijs
Naast de beschikbaarheid van laadpalen was ook een lage prijs een belangrijk uitgangspunt in de aanbesteding. Rotterdam behoudt het vaste lage tarief van 31 cent per kWh (inclusief btw). “We willen het zo aantrekkelijk mogelijk maken voor mensen om elektrisch te rijden”, licht wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) toe. “Zo zorgen we voor schone lucht in de stad en dragen we bij aan het realiseren van onze klimaatdoelen.”

De laadpalen leveren 100 procent Nederlandse groene stroom, die voor een groot deel is opgewekt door lokale windmolens en zonnepanelen. Nieuwe laadpalen zullen worden voorzien van slimme laadtechnieken, waardoor ze pieken en dalen in het stroomnet op kunnen vangen. Elektrische auto’s kunnen op die manier bij gaan dragen aan het stabiel maken van het energienet, verwacht Bonte. “We versnellen daarmee de transitie naar duurzame energiebronnen. Zo wordt het op termijn mogelijk, als er even wat minder energie beschikbaar is, bijvoorbeeld omdat het minder hard waait of de zon niet schijnt, vanuit de accu van de elektrische auto’s tijdelijk energie terug te leveren aan het net.”

4000 laadpunten
De Rotterdamse aanbesteding is de grootste aanbesteding voor openbare oplaadpunten in Nederland. Rotterdam organiseerde de aanbesteding ook namens 29 andere Zuid-Hollandse gemeenten*. De aanvraag van een openbare laadpaal gaat in alle deelnemende gemeenten via de website www.laadpaalnodig.nl. Gebruikers van de laadpalen kunnen de laadsessies zowel starten en stoppen en betalen via een laadpas als via de app. In alle 30 gemeenten samen worden er de komende drie jaar naar verwachting 4000 nieuwe laadpunten geplaatst.

Winnaar
De aanbesteding is gewonnen door ENGIE, door hun aandacht voor duurzaamheid, gebruiksvriendelijkheid, datagestuurde groeianalyses, innovaties en efficiëntie. Met het plaatsen van laadpalen draagt ENGIE in Rotterdam en de 29 andere gemeenten bij aan de ambities om ervoor te zorgen dat elektrisch rijders straks altijd overal, makkelijk en slim kunnen laden.

*Deelnemende gemeenten: Albrandswaard, Barendrecht, Bodegraven-Reeuwijk, Brielle, Capelle aan den IJssel, Delft, Gouda, Hellevoetsluis, Hoeksche Waard, Kaag en Braassem, Krimpen aan den IJssel, Krimpenerwaard, Lansingerland, Leidschendam-Voorburg, Maassluis, Midden-Delfland, Nissewaard, Pijnacker-Nootdorp, Ridderkerk, Rijswijk, Schiedam, Vlaardingen, Voorschoten, Waddinxveen, Wassenaar, Westland, Westvoorne, Zoetermeer, Zuidplas.

foto: Engie

Cookie-instellingen