Plaatsing 700 laadpalen gestart in Gorredijk

02-06-2022 820 keer bekeken

De eerste openbare laadpalen voor elektrische voertuigen uit de Friese concessie zijn geplaatst in Gorredijk. Vanmorgen laadde gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder de eerste auto aan een van deze laadpalen.

Ook wethouder Rob Jonkman van gemeente Opsterland en Hans Herngreen, Manager Operations & Services eMobility van TotalEnergies, waren aanwezig. Sinds 1 december 2021 kunnen inwoners van Fryslân een aanvraag doen voor een publieke laadpaal.

Na het plaatsen van de eerste laadpalen in Gorredijk volgt ook de rest van Fryslân, met uitzondering van gemeente Súdwest-Fryslân. Die gemeente heeft een eigen concessie. Voor de bouwvak plaatst TotalEnergies nog 21 palen. Voor het eind van 2024 komen er totaal 700 laadpalen op publieke locaties bij. Een belangrijke stap naar een volledig dekkend laadnetwerk, dat elektrisch rijden toegankelijker maakt.

“Mooi dat de plaatsing nu begonnen is, want de behoefte aan laadpalen zal snel groeien. En niet alleen omdat we nieuwe energiebronnen willen, maar ook de portemonnee gaat een rol spelen nu de brandstofprijzen zo sterk zijn gestegen”, zegt gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder.

Laadpaal aanvragen

Inwoners die een elektrische auto, maar geen eigen oprit hebben, kunnen nog steeds een laadpaal aanvragen. Dit geldt ook voor werknemers van bedrijven. Om de juiste locatie voor de laadpalen te bepalen kijkt TotalEnergies naar de belasting van het netwerk. De laadpalen zijn voor algemeen gebruik. Een laadpaal aanvragen kan via www.laadpaalnodig.nl. Daar staan ook de voorwaarden beschreven.

Bestuurders geven startsein plaatsing 700 laadpalen in Friesland

Cookie-instellingen